SEECEL - Cjeloživotno učenje za poduzetništvo

Stručno usavršavanje nastavnika

Od samog početka projekta, do kraja školske godine, naši učitelji su sudjelovali na stručnim predavanjima kako bi se što bolje pripremili za projektne aktivnosti. Bilo je kvalitetnih sastanaka, radionica i rasprava.

Suradnja na projektu

Osim radionica u našoj školi, učitelji su posjećivali stručne seminare tijekom školske godine. Održani su i susreti škola, kako i susret s mentorskom školom od koje smo dobili savjete za što bolju realizaciju. Bilo je tu ugodnih druženja, razmjene iskustava i planiranja novih projektnih aktivnosti. U sklopu međunarodnog projekta Učenje za poduzetništvo, članovi projektnog tima OŠ Budrovci posjetili su u četvrtak, 29. siječnja 2015. godine OŠ "Ivan Goran Kovačić" iz Slavonskoga Broda koja nam je unutar ovoga projekta mentorska škola.

Ekološka skupina

Pod vodstvom prof. Maje Vukadin, osnovana je školska ekološka skupina koja će tijekom godine svojim aktivnostima promicati poduzetan duh i ekološku svijest. Prvi projekt je izrada spremnika za razne vrste otpada koji se može reciklirati. Nadalje, dio učenika šestog, sedmog i osmog razreda pod vodstvom prof. Tomislava Vukadina, te u pratnji ravnatelja i nekoliko članova školskog EL tima (školski tim za promicanje učenja za poduzetništvo, op.a.) posjetio je obrt "Robi" u Đakovu. Navedeni obrt bavi se proizvodnjom plastične ambalaže, a učenici su posjetili proizvodni pogon, te od vlasnika g. Gorana Grubeše doznali puno informacija o poduzetništvu i kako je biti poduzetnik u Hrvatskoj. Ovim putem, zahvaljujemo se g. Grubeši na gostoprimstvu.

Posjet komunalnom poduzeću

Dio učenika predmetne nastave naše škole, u pratnji nekoliko učitelja posjetilo je reciklažno dvorište tvrtke UNIVERZAL d.o.o. za komunalne djelatnosti. Ovaj posjet dio je niza aktivnosti u sklopu projekta učenja za poduzetništvo kojeg naša škola provodi od početka ove školske godine u suradnji s agencijom SEECEL. U sklopu tog projekta već smo ranije posjetili neke druge poslovne subjekte u Đakovu, a kako je dio našeg projekta i podizanje ekološke svijesti i učenje o održivom gospodarskom razvoju, odlučili smo posjetiti reciklažni centar kako bismo naučili više o gospodarenju otpadom.

Uređivanje školskog dvorišta

Tijekom iste školske godine, započeli smo uređenje školskih dvorišta. Na uređenju su vrijedno radili učitelji, učenici ali i nenastavno osoblje. Oni su uredili naše dvorište sa motivima našeg sela.

BuLiK - Budrovačka Likovna Kolonija

U prostorijama Društvenog doma u Budrovcima održano je svečano otvorenje izložbe likovnih radova nastalih na 1. budrovačkoj likovnoj koloniji BuLiK 2015. Uvodne riječi pripale su učiteljici likovne kulture u OŠ Budrovci, akademskoj kiparici Katarini Kuric, te ravnatelju škole Ivanu Jukiću koji su pozdravili sve prisutne i zahvalili svom sudionicima i posjetiteljima kolonije.
Ovogodišnja likovna kolonija je bila uspješna. Posjetili su je gotovo svi učenici naše škole i brojni drugi posjetitelji. Likovna kolonija je bila otvorena za sve posjetitelje nekoliko dana.

Priprema i izrada školskog vrta

Još jednom ćemo spomenuti uređenje školskog dvorišta. Tijekom iste školske godine, započeli smo uređenje školskih dvorišta. Jedno od njih je postalo školski vrt. Na uređenju su vrijedno radili učitelji, učenici ali i nenastavno osoblje. Pogledajte na slikama kako je to bilo.

Tehničke radionice

Članovi Kluba mladih tehničara OŠ Budrovci nastupili su na 7. sajmu „Đakovo Expo - Zlatne ruke“, izložbeno-prodajnom sajmu edukativnog karaktera koji je ove godine održan u Piškorevcima. Više o nastupu naših tehničara iz "pera" naše marljive Klare Maroši: "Dana 16. i 17. 5. Karlo, Kristian, Tomislav i ja sudjelovali smo na sajmu Đakovo expo-zlatne ruke povodom dana grada Đakova. Sajam se održao na sajmištu tj. vašaru u Piškorevcima. Na sajmu smo predstavili radove učenika KMT-a. Prvi dan sajma privukli smo mnogo pozornosti. Stalno su pristizali kupci i imali smo pune ruke posla. Dok drugi dan sajma bio je manji odaziv kupaca. Uz značajan interes i veliko zanimanje kupaca skupili smo poprilično veliku svotu novca. Sav skupljeni novac iskoristit ćemo u nabavku materijala i novih strojeva. Uz to ćemo proširiti proizvodnju i na sljedeći sajam doći sa puno više radova."

Izrada ukrasa

Osim mogućnosti sudjelovanja u brojenim radionicama, učenici su imali priliku izraditi vlastite ukrase. Sa učiteljima i voditeljima radionica prepustili su se mašti i kreativno stvarali ukrase. Neki od njih su bili zaista vrijedni i puno naučili i pokazali. Sudjelovali su svi učenici kroz nekoliko grupa tijekom projektnog dana. Organizirano je nekoliko radionica kako bi svi učenici koju su imali želju raditi svoje ukrase, mogli izrađivati i pokazati svoje vještine i kreativnost.

Natjecanje u kvizovima

Tu je bilo i neformalnih provjera znanja. Svi koji su bili zainteresirani za sudjelovanje u kvizovima, mogli su to učiniti u grupi koju je vodio učitelj Igor Barišić. I ovaj dio je bio uspoješan i imao jako dobru posjećenost.

Posjet učenika likovnoj koloniji

U prostorijama Društvenog doma u Budrovcima održano je svečano otvorenje izložbe likovnih radova nastalih na 1. budrovačkoj likovnoj koloniji BuLiK 2015.
Ovogodišnja likovna kolonija je bila uspješna, a njome su bili zadovoljni i učenici. Bilo je tu i bivših učenika naše škole koji su dali svoj doprinos likovnoj koloniji kroz izradu radova. Posjetili su je gotovo svi učenici naše škole i brojni drugi posjetitelji. Likovna kolonija je bila otvorena za sve posjetitelje nekoliko dana.

Učenici sa sadnicama cvijeća i povrća

Najmlađi učenici su sudjelovali u sadnji cvijeća. Evo što su oni rekli o tome: "Sigurno ste čuli da smo mi, učenici 4. razreda, posijali sjemenje raznog cvijeća i povrća. Prošlo je otada više tjedana... Vjerujte nam, to su za nas bili tjedni iščekivanja, a pomalo i straha. Hoće li sjemenje nići? Jesmo li ga dovoljno zalijevali ili možda premalo? Je li bilo dovoljno toplo? Postavljali smo si još mnoga pitanja. Napokon se dogodilo. Cvijeće i povrće počelo je nicati. Naš vrt kojeg od milja zovemo baščica, svakim danom je sve zeleniji. Ako nam ne vjerujete, dođite i vidite. Čekamo vas.""

Radionica za izradu ukrasa s najmanjim učenicima

Kako je bilo planirano, u petak 8. svibnja u našoj školi održan je integrirani projektni dan s temom "Dan planeta Zemlje". Tom prigodom svi učenici naše škole, kako iz Budrovaca, tako i oni iz PŠ Đurđanci, proveli su dan baveći se raznim aktivnostima vezanim uz naš planet i prirodu. Bilo je tu likovnih i kreativnih radionica, tehničkih radionica, izvođenja pokusa, kviza o prirodi, izrade plakata, ukrašavanja eko-torbi, izrade kućica za ptice, sadnje cvijeća i štošta drugo. U sklopu projektnog dana eko-grupa naše škole predala je prikupljene plastične čepove predstavnicima Ekonomske škole. Sav prihod od prikupljenih čepova namijenjen je oboljelima od multiple skleroze. Ispred škole održana je prodaja sadnica cvijeća i povrća koje su vrijedni četvrtaši uzgojili u školskom vrtu i rasadniku.

Likovna radionica

Spomenuli smo likovnu koloniju na kojoj su sudjelovali učenici. Ali, ne samo da su posjetili likovnu koloniji, oni su stvarali svoje radove. Kroz temu koja je obilježila projektni dan, pokazali su da i oni mogu sudjelovati i stvarati. Osim jako dobrih radova, stvorili su ugodnu atmosferu u kojoj je svatko mogao pronaći dio za sebe.

Prezentacije radova kroz radionice

Na kraju smo sve to predstavili mentorskoj školi iz Slavonskog Broda. Prezentacije su pratili i naši učenici i učitelji. Bilo je tu i drugih djelatnika naše škole, kao i roditelja koji su došli vidjeti kako njihova djeca sudjeluju u projektnim aktivnostima.